Beton waterdicht maken. impregneren, steen impregneren, micro druppel

Impregneren – wat is impregneren

Impregneren is het doordringen van een materialen met een andere stof. Deze techniek wordt gebruikt om materialen waterafstotend, schimmelwerend, brandvertragend of meer gewenste eigenschappen te geven.

Dit gebeurd tegenwoordig met behulp van geavanceerde nano technologie.

Wat heeft porositeit te maken met impregneren?

Porositeit is de afwezigheid van materiaal waar het wel aanwezig zou moeten zijn. Het komt om vele redenen en in vele vormen voor. Vaak is het het resultaat van gassen die vrijkomen uit het materiaal wanneer dit gegoten wordt in de gewenste vorm. Ook kan het voorkomen omdat sommige materialen krimpen tijdens het afkoelen.

Om deze reden zijn impregneermiddelen ontwikkeld. Impregneren speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven. Zonder impregneermiddelen zouden vele producten niet waterdicht zijn en dus niet bruikbaar.

Waarom is impregneren belangrijk?

beton onder microscope, Beton impregneren, beton waterdicht maken, poreus beton
Beton onder de microscope

Poreusheid tijdens het maak proces van materialen is onvermijdelijk. Er zullen lege holtes in het producten ontstaan. De porositeit kan oplopen tot wel 50%. Met het blote oog kunnen wij dit niet waarnemen.

Een voorbeeld:
Als je een betonblok giet ziet het eruit als een vaste massa. Echter als je een betonblok onder de microscoop zou leggen zal je al snel opmerken dat dit niet zo is. Dit kan zelfs oplopen tot 50%. Dat betekend dat de helft van de oppervlakte massa bestaat uit lucht. Best interessant he?

Impregneren in het dagelijks leven

Laten we eens kijken naar geïmpregneerde producten in de buurt. Zonder impregneermiddelen zouden alle huizen vol stromen met water. Ook je auto zou olielekken en de handvaten van je peperdure designer tas zouden gaan schilferen. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Geïmpregneerde onderdelen worden overal om ons heen toegepast. Zelfs in de telefoon of computer die je nu gebruikt. Kort om zonder impregneermiddelen had het leven er heel anders uitgezien.

Wat zou er gebeuren als we producten niet impregneren?

Door de aanwezige holtes in materiaal kan vocht en vuil tussen de holtes hechten. Met als resultaat dat materiaal van binnen uit gaat roesten of weg rot. Bij bepaalde materialen duurt dit langer dan bij anderen. Ook kan water binnendringen.

Dit zijn problemen die we liever niet hebben.

Wat kan je allemaal zelf impregneren

Zoals net al aangegeven wordt bijna alles geïmpregneerd. De paraplu die je droog houd in de regen, de schoenen die je aan hebt, de regenjas die er voor zorgt dat je droog huis komt. Maar ook je huis, schutting en terras. Dit zijn dingen die essentieel zijn om te overleven.

Deze materialen blijven helaas niet waterdicht. Het is dus belangrijk om deze opnieuw te impregneren. Bovendien is impregneren een klusje dat iedereen kan doen. Beton impregneren, Beton impregneren voor en na, impregneren before and after

Verschillende soorten impregneer behandelingen

Impregneren doen we om verschillende redenen. Je kan impregneren om iets waterdicht te maken. Iets waterdicht en waterafstotend te maken. Maar impregneren kan je ook doen om (olie) vlekken en vuil tegen te gaan.

Wat voor impregneer behandeling je moet toepassen ligt dus aan verschillende factoren zo kijk je naar:

  1. Welk materiaal wil je behandelen?
  2. Wat wil je bereiken met de behandeling?

Voorbeelden van impregneren

Denk aan een keldervloer impregneren. Dit wordt voornamelijk gedaan zodat deze geen water binnen laat en zo dus vocht problemen krijgt.

Maar een betonvloer in de huiskamer of op het terras moet ook waterafstotend zijn. Hierdoor is het makkelijker schoon te maken. en wordt de schoonheid van het materiaal behouden.

Een aanrechtblad wil je graag op kunnen koken. Zonder je druk te maken over vlekken van de olie de uit de pan spettert. Of vloeistoffen die daar op vallen. Een aanrecht of werkblad wordt dus geïmpregneerd om deze te beschermen tegen vlekken.
Lees hier hoe je een betonnen werkblad impregneert

Die mooie houten schutting in de tuin is binnen de kortste keren weg gerot. Doordat organische mechanismen van vochtig hout houden. En zich hieraan zullen hechten.

Ook textiel is belangrijk om te impregneren. Die regenjas die je een tijdje geleden gekocht hebt begint te slijten. Deze begint water door te laten en je wordt nat. Al snel zouden we denken dat we een nieuw moeten kopen.

druppel micro texsealDe DWR (durable water repellent) van de jas kan hersteld worden met een impregneer behandeling
Lees hier meer over textiel impregneren.

De voordelen van materialen impregneren

  • langere levensduur
  • waterafstotende eigenschappen
  • waterdichte eigenschappen
  • krasbestendig
  • vlekbestendig
  • olieafstotend
  • beschermd tegen schimmels en algen

Waar zijn impregneermiddelen verkrijgbaar

Professionele impregneermiddelen waren voorheen niet verkrijgbaar voor de consument. Want als je spullen zelf (opnieuw) kan sealen hoef je deze niet opnieuw te kopen. Dit is voor de bedrijven die de spullen verkopen natuurlijk niet rendabel.

Ook zijn er veel impregneermiddelen op de markt die niet of amper werken. Dit zijn vaak goedkopere impregneermiddelen die je bij de bouwmarkt koop. Voor een goede impregneer behandeling heb je professionele impregneermiddelen nodig van hoge kwaliteit.

Greenseal Solution heeft daar een gat in de markt gedicht. Zij waren van mening dat hun professionele impregneermiddelen ook voor de consument verkrijgbaar zouden moeten zijn. Hier heeft Greenseal Solutions werk van gemaakt.

Deze geweldige milieuvriendelijke  impregneermiddelen met hoge resultaten worden o.a verkocht bij Vocht bestrijdingsmiddelen.

greensealsolutions, impregneermiddelen, vochtbestrijding

Let op! bij impregneren is “goedkoop is duurkoop” zeker waar. Ga niet voor de goedkoopste producten. Je moet er toch niet aan denken dat je een paar tientjes bespaard om er vervolgens achter te komen dat het product niet werkt en je alles opnieuw moet impregneren.