Muur impregneren, Muur waterdicht maken, muur waterafstotend,

Muur impregneren – voordelen, stappenplan, kosten

Een muur impregneren is de makkelijkste manieren om te voorkomen dat steen en metselwerk beschadigt, nat of vies wordt. Het impregneren van muren penetreert de poriën en maakt de muur waterafstotend (hydrofoob) zonder het uiterlijk van de muur te wijzigen.

Het impregneren van een muur voorkomt vocht retentie, vochtdoorslag en vervuilen. tevens verhoogt het de isolatiewaarde van de muur. Om vocht in de muur of het metselwerk te voorkomen of op te lossen zijn er eenvoudig aan te brengen producten die zeer effectief zijn.

Waarom muren impregneren

Steen en metselwerk en dus muren zijn niet waterdicht. Zelfs moderne huizen, die zijn gebouwd met spouwmuren worden nog steeds aangetast door binnendringende vocht (water dat van buiten naar binnen komt). Dus ook de gevel impregneren van nieuwe huizen is belangrijk.

Lees hier meer over gevel impregneren

muur schimmel, Vochtbestrijding, muur impregnerenVocht in steen en metselwerk zal uiteindelijk leiden tot schade en de gevreesde zwarte schimmel. De muur impregneren staat gelijk aan de muur waterdicht maken.

Muren waterafstotend maken

Het impregneren van muren is de sleutel om uw gevel, steen en metselwerk te beschermen tegen indringend- en doorslaand vocht. Het impregneren van muren gebeurt met een hydrofoberende vloeistof. Een muur hydrofoberend impregneren heeft tot gevolg dat water niet meer in het steen en metselwerk kan trekken.Hierdoor wordt de muur waterafstotend en vuilwerend.

Voordelen muur impregneren

Door de muur te impregneren met Hydrastop Pro worden er meerdere mogelijke problemen in een keer opgelost. Zo voorkomt het impregneren van muren:

 • Vochtretentie waardoor de isolatiewaarde van het steen naar beneden gaat. Een muur impregneren kan tot 30% extra isolatie waarde opleveren
 • Algen en schimmel aangroei.
 • Dit geeft zwarte vlekken wat veroudering teweeg brengtVervuiling doordat vuil zich niet in de poriën kan ophopen. Tevens is een geïmpregneerde muur makkelijk reinigbaar
 • Schilfering en breuken in het steen en metselwerk door vorstschade
 • Vochtdoorslag aan de binnenkant van de muur.
 • optrekkend vocht
 • Voorkomt zoutuitbloeiing

Waarmee kan je een muur impregneren / hydrofoberen

Muren impregneren doe je eenvoudig en snel met Hydrastop Pro, dakpannen impregneren, dakpannen waterdicht maken, dakpannen reinigen, dakpannen behandeleneen steen en metselwerk impregneermiddel dat speciaal ontwikkeld is om gevels en muren te impregneren. Het is een transparante, milieuvriendelijk hydrofobeer vloeistof en maakt de behandelde muur sterk waterafstotend en waterdicht. Hierdoor wordt waterdoorlaat en wateropname gestopt.

stappenplan bij het impregneren van muren

Een muur impregneren is met een beetje voorbereiding eenvoudig zelf te doen. Volg het stappenplan om snel en goed de muur te impregneren.

 1.  Reinigen de muur voor het impregneren
  Het reinigen van de muur voor het impregneren is een belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat het impregneren goed kan reageren met het steen en metselwerk. Reinig de muur en verwijder mossen en algen daar waar nodig.
 2. Voegen repareren. De mortel tussen de bakstenen controleren op scheuren en waar nodig repareren.
 3. Muur drogen. Na het reinigen en repareren moet de muur voor het impregnegoed drogen. Na reiniging (of regen) de muur minimaal 24 uur laten drogen. Gerepareerde voegen geheel laten uitharden.
 4. Afplakken van kozijnen en deuren.Voordat u begint met de muur impregneren moeten ramen en deuren afgeplakt worden. Gaat u een muur impregneren met een lage drukspuit hou er dan rekening mee dat dit meer spetters geeft als met een roller. Hierbij moet er vooral op de ramen gelet worden. Strooi zand onderaan de muur om de grond te beschermen.
 5. Aanbrengen impregneermiddel. Voor het impregneren van gevels en muren brengt u Hydrastop Pro aan met een verfroller of blokkwast of lage drukspuit met een grove straal. De vloeistof niet fijn vernevelen omdat het dan wegwaait en de steen niet verzadigd.

Breng de vloeistof nat op nat ruimschoots aan zodat het goed opgenomen wordt in het steen.

Kan ik zelf mijn muur impregneren

Zelf een muur impregneren tegen vocht is makkelijk te doen. Het steen impregneren, natuursteen, waterdicht maken,impregneren op zichzelf is met een roller of kwast, afhankelijk van het aantal vierkante meters en de hoogte van de gevel, vrij snel gedaan. Als u een muur kunt schilderen dan kunt u ook uw gevel impregneren.

Wat kost een muur impregneren

De kosten van een muur impregneren is van meerdere factoren afhankelijk. Wilt u het zelf doen of wilt u het laten doen?
zelf een muur impregneren
Gaat u zelf uw muur impregneren dan zullen de kosten voor het impregneren, met Hydrastop Pro tussen de 2,50 en de 5 euro per vierkante meter liggen. Het enige wat er dan nog nodig is een beetje tijd en aandacht voor het reinigen en repareren.

muur laten impregneren

Als u het laat uitvoeren dan zullen de kosten voor het impregneren of hydrofoberen van de muur al gauw tussen de 8 en de 12 euro per m2 bedragen. Komt hier nog het reinigen bij dan komt daar, afhankelijk van de schoonmaakmethode tussen de 10 en 20 euro per m2 bij. Moeten er nog voegen gerepareerd worden dan komt er zo’n 40,- tot 50,- euro per m2 bij

Het zelf impregneren van een muur is betrekkelijk eenvoudig en dus zeer kosten besparend.

Hoe vaak moet je een muur impregneren

Bij correcte toepassing bij het impregneren van muren en gevels met Hydrastop pro is een levensduur van 15 jaar op verticale oppervlaktes te verwachten. Na 15 jaar wil dat niet zeggen dat de muur niet waterdicht meer is. Zodra het waterafstotende effect minder wordt is het weer tijd om de muur opnieuw te impregneren.