kalkuitbloei, kalkuitbloeiing, kalk aanslag, kalk kalkuitbloei verwijderen

kalkuitbloei verwijderen en zoutuitbloei verwijderen

Kalkuitbloei is een erg vervelende aanslag op je gevel en kan je herkennen aan de witte vlekken op de muur.

Kalkuitbloei verwijderaar is een makkelijke klus. Mits je de juiste producten hebt. Deze aandoening kan optreden bij elke soort steen. Kalkuitbloeiing is vrije kalk dat meestal uit mortel komt.

kalkuitbloei, kalkuitbloeiing, kalk aanslag, kalk kalkuitbloei verwijderen

Zoutuitbloei op gevels is een veel voorkomend probleem. Oplosbare zouten blijven achter op het metselwerk. Water gaat door het metselwerk naar de voorkant en verdampt.

De zouten worden door het watergedragen maar verdampen niet. Met als resultaat dat er zoutuitbloeiing ontstaat. De meest voorkomende zouten zijn natrium-, magnesium- en calcium sulfate. Deze zouten komen veel voor in de natuur en zijn niet schadelijk.

zoutuitbloei, zoutuitbloeiing, zuituitbloe gevel, zoutuitbloei verwijderen

Beide voorvallen resulteren in witte afzettingen.

Kalkuitbloei voorkomen – Zoutuitbloei voorkomen

Aannemers en contractbeheerders dienen ervoor te zorgen dat de volgende stappen worden genomen. Dit zal de regen die het metselwerk binnendringt tot een minimum beperken.

 • Bakstenen mogen niet direct op de grond worden gelegd. De bakstenen moeten zoveel mogelijk met pallets vrij van de grond worden gehouden. Dit voorkomt vervuiling en verzadiging.
 • Mortel moet ook worden beschermd tegen vocht en vervuiling.
 • Nieuwbouw metselwerk is kwetsbaar terwijl de mortel uithardt. De mortel moet gedurende ten minste de eerste zeven dagen worden beschermd door planken.
 • Metselwerk moet niet alleen droog en regenvrij worden gehouden. maar moet ook kunnen ademen met de aangebrachte afscherming. zodat lucht kan circuleren en condensatie niet optreedt.
 • De aan de muur grenzende steigerplanken moeten bij stopzetting van de werkzaamheden worden omgedraaid. Hierdoor kan de regen het metselwerk niet verzadigen door spetters op de planken.
 • Huil Gaten moeten vrij zijn van vuil dat zich tijdens en na voltooiing zal verzamelen.

Zoutuitbloei verwijderen

zoutuitbloei, zoutuitbloeiing, zuituitbloe gevel, zoutuitbloei verwijderen

Een goede praktijk op de locatie zal uitbloeiingen grotendeels elimineren. Als deze omstandigheden zich voordoen is er gelukkig altijd een oplossing.

De oplossingen zijn verschillend; uitbloeiingen zou op natuurlijke wijze kunnen vervagen. Hier kan enige tijd overheen gaan. De zouten kunnen met een borstel worden weggeveegd. Maar dit zal de zoutuitbloeiing niet geheel verwijderen.

De muur kan gereinigd worden met Tergeo cementsluierverwijderaar. dit reinigingsmiddel verwijdert de zoutuitbloei. Ook zal de uitbloeiing minder snel terug komen op de gevel.

Hogedruk reiniging zal het probleem erger maken. Wanneer de stenen drogen, zal er meer zouten worden uitgenomen en opnieuw worden afgezet.

Proces van zoutuitbloeiing

zoutuitbloei, zoutuitbloeiing, zuituitbloe gevel, zoutuitbloei verwijderen
 • Gebakken klei kan oplosbare zouten bevatten.
 • Metselwerk in verzadigde toestand lost zouten op.
 • Wanneer de steen opdroogt, beweegt het vocht naar de oppervlakte.
 • Het vocht verdampt en laat de zouten achter als uitbloeiingen.

Kalkuitbloeiing verwijderen

Kalkvlekken op steen zijn de afzetting van calciumcarbonaat. Dit komt door een reactie met de atmosfeer op de voorkant van het metselwerk. Kalkvlekken kunnen worden onderscheiden door de vlakke bovenkant van de vlekvorming. Duidelijk geassocieerd met de horizontale of verticale voegen.

Ook kalkaanslag verwijderen doe je met Tergeo cementsluierverwijderaar. In tegenstelling tot zoutuitbloeiingen is snelheid van vitaal belang. Dit is van belang omdat lucht verandert het calciumcarbonaat weer stolt tot kalksteen. Wanneer dit eenmaal gebeurt zullen alleen specialisten het kunnen verwijderen.

Proces Kalkuitbloei

kalkuitbloei, kalkuitbloeiing, kalk aanslag, kalk kalkuitbloei verwijderen, kalkuitbloei voorkomen
 • De muur is onbeschermd en raakt verzadigd.
 • Vrije kalk die door de mortel vrijkomt, sijpelt uit de voegen.
 • Calcium hydroxide wordt gevormd op het oppervlak en verandert in calciumcarbonaat of kalksteen dat ondoordringbaar is voor water.

Kalkuitbloeiing op tegels

Witte vlekken op steen of beton is een veelvoorkomend fenomeen. Dit is een probleem dat zich niet alleen op gevels bevindt. kalkuitbloei op bestratingen en kalkuitbloei op betontegels komt ook veel voor. vlekken op de bestrating is ook gemakkelijk weer te verwijderen met Tergeo pro.

Tergeo cementsluierverwijderaar aanbrengen

Test altijd eerst een kleine stukje voordat je tergeo op een groot gebied aanbrengt. Zo ben je er zeker van dat dit product geschikt is.

Begin met een verdunning van 1 deel water tot 1 deel Tergeo. De sterkte kan verhoogd worden indien van toepassing. Dit is afhankelijk van de ernst van de kalkuitbloei of zoutuitbloei.

Tergeo cementsluier verwijderaar
 • Bevochtig het te behandelen gebied met schoon water. Dit doe je om te voorkomen dat de reiniger in het oppervlak wordt getrokken.
 • Gebruik een borstel om de reiniger over het hele aangetaste gebied aan te brengen. Als u met een verticaal oppervlak werkt, werk dan van onder naar boven.
 • Laat de reiniger 10 minuten inwerken. Hierna kan je schrobben met de borstel.
 • Spoel grondig af met water.

Tips

Gebruik geen metaal borstels. De metalen haren kunnen afbreken in de muur. Deze haren kunnen gaan roesten. Zo krijg je last van roest in de gevel.

In sommige gevallen zullen er mogelijk meer dan één behandeling nodig zijn. Zo kan de Kalkuitbloei volledig verwijdert worden. Behandel altijd het hele oppervlakte en niet alleen het geïsoleerd gebied.

Nu de gevel gereinigd is kan je deze meteen impregneren. Dit zorgt ervoor dat de gevel waterdicht en waterafstotend wordt. Lees hier meer over impregneren gevel