Bakstenen muren, Amsterdamse grachten pand, Stenen beschermen, Stenen waterdicht maken, Vochtige buitenmuur

Vochtige buitenmuur oorzaak en oplossing

Bakstenen muren, in nederland zijn we er weg van. Helaas kunnen bakstenen muren en metselwerk veel problemen opleveren, zowel in nieuwe als oudere muren. 

Het voorkomen van een vochtige buitenmuur en vochtig metselwerk is essentieel om muren schoon en droog te houden. Water en vervuiling veroorzaakt vochtproblemen, kalktuitslag, rot, corrosie en nog veel.

In dit artikel bespreken we wat de oorzaak is van een vochtige buitenmuur, wat de gevolgen hiervan kunnen zijn en hoe je dit het best behandelen.

De oorzaak van vocht in buitenmuur

Een vochtige buitenmuur kan je snel herkennen. Natte plekken op de bakstenen en metselwerk en vaak groeit hier veel schimmel en mos op. Ook aan de binnenkant van de muur kan deze vochtig en koud aanvoelen. Maar wat is hier nou eigenlijk de oorzaak van?

 • Bakstenen zijn erg poreus met als gevolg dat deze veel vocht opnemen.
 • Water kan binnendringen door kleine scheurtjes tussen de stenen en mortel.
 • Slechte isolatie in de spouw. (de ruimte tussen de binnen en de buiten muur)

Waar komt het vocht in huis vandaan? 

Een belangrijke factor die snel over het hoofd gezien wordt is de hoeveelheid vocht die er in huis gecreëerd wordt. Dit vocht moet naar buiten kunnen ontsnappen door goede ventilatie.

Hier een lijst met boosdoeners die vocht in huis veroorzaken:

 • Baden en douches
 • Afwassen, handen wassen, etc.
 • Ademen geeft veel vocht af … echt waar!
 • Verdamping uit aquaria, toiletten, etc.
 • Ovens en luchtbevochtigers

Heb jij vaak last van beslagen ramen en of vocht in huis?

Lees dan het artikel over condensatie in huis. 

De gevolgen van vocht in de buitenmuur

Als je last hebt van een vochtige gevel kunnen kamers erg koud aanvoelen. Ook zal het tochtig zijn in huis. Doordat kamers vaak koud aanvoelen gaat ook de verwarming waarschijnlijk omhoog. Dit kan tot hoog in de kosten oplopen. 

Bij een vochtige muur komt vaak schimmel opdagen. Buiten is schimmel niet zo een probleem. Binnenshuis kan dit echter erg gevaarlijk zijn. 

Bakstenen zijn erg poreus en nemen flink wat water op. In de winter kan dit water bevriezen met als gevolg dat de bakstenen barsten.

mos en schimmel op een vochtige buitenmuur verwijderen

reinigingsmiddel, steen, beton, schoonmaak

Voor dat je kan beginnen met impregneren moet de muur eerst gereinigd worden. Doe dit met een sterk professioneel reinigingsmiddel zoals Tergeo Pro.

Let op, doe dit niet met een reinigingsmiddel op basis van zuur. Zuur kan de stenen beschadigen.

Vochtige buitenmuren behandelen

Gelukkig kunnen deze problemen opgelost worden. Als er geen zichtbaar vocht of water naast de bakstenen muur op de vloer ligt werk de huidige ventilatie goed.

Vochtige buitenmuur impregneren

Een buitenmuur impregneren tegen vocht is dan de juiste oplossing. Gebruik een professioneel impregneermiddel. Bij impregneermiddelen geldt goedkoop is duurkoop. 

dakpannen impregneren, dakpannen waterdicht maken, dakpannen reinigen, dakpannen behandelen

Wij adviseren Hydrastop Pro te gebruiken. Dit is een professioneel impregneermiddel van hoge kwaliteit met geweldige resultaten. Dit impregneermiddel zorgt ervoor dat water niet meer kan binnendringen maar vocht wel naar buiten kan.

het wordt afgeraden om een film vormende barrière of coating te gebruiken. Dit voorkomt misschien dat water naar binnendringt maar het vocht zal ook niet meer naar buiten kunnen. Dit kan zorgen voor vochtproblemen binnenshuis. 

Ook is een coating vaak duurder dan impregneren en niet milieuvriendelijk.

Wat zijn de voordelen van een impregneer behandeling?

 • Beschermd tegen water en vocht
 • Beschermd tegen vorst en dooi schade
 • Minimaliseert mos en schimmelgroei 
 • Betere ventilatie
 • Kostenbesparend op lange termijn

Wil je meer weten over een buitenmuur impregneren? Welke producten je nodig hebt en hoe je dit kan aan brengen? Neem dan een kijkje bij gevel impregneren – voordelen en product advies.