condensatie in huis - condensatievocht

Condensatie in huis

Condensatie in huis is een veelvoorkomend probleem. Het is vaak een teken dat er niet goed geventileerd wordt of dat er een ergens een vochtprobleem is.

De hoge luchtvochtigheid welke aanwezig is zal tot gevolg hebben dat het vocht zal neerslaan en vochtige muren en natte plekken gaat geven en een muffe lucht ontstaat. Door het vocht krijgen micro-organismen als schimmels, mos en zwammen een voedingsbodem om te groeien.

Wat is condensatie

condensatie in huis raam schimmelDe lucht bevat altijd vocht. De temperatuur van de lucht bepaalt hoeveel vocht het kan vasthouden, warme lucht bevat namelijk meer vocht dan koude lucht. Wanneer warme (vochtige) lucht in contact komt met een kouder oppervlak dan kan de warme lucht het water niet meer vasthouden en zal het vocht vrijgeven aan het koudere oppervlak. Hierdoor ontstaat condens. Als de vorming van condens vaker op dezelfde plek plaatsvindt dan gaan hier schimmels groeien.

Oorzaken van condensatie

Dagelijkse activiteiten, zoals koken, wassen en drogen, de verwarming, planten en zelfs ademhalen produceren waterdamp. Een gemiddeld gezin produceert simpelweg door te leven dagelijks al zo’n 10 liter waterdamp.

Verzadigingspunt / dauwpunt van condens

De omgevingslucht kan slechts een bepaalde hoeveelheid vocht vasthouden. Wanneer de lucht meer vocht bevat dan het kan vasthouden, bereikt het een ‘verzadigingspunt’. Zodra dit wordt bereikt vorm het vocht terug in het water en treedt er condensatie op. De temperatuur van dit verzadigingspunt wordt het ‘dauwpunt’ genoemd. Wanneer dit gebeurt heeft de lucht een relatieve vochtigheid van 100%.

Relatieve vochtigheid in huis

De relatieve vochtigheid in de meeste huizen ligt doorgaans tussen de 50-70%. Er ontstaan vochtproblemen in een huis wanneer het vochtgehalte door structurele defecten te hoog wordt. Dit komt vaak omdat oude huizen geen goede isolatie hebben, of wanneer er onvoldoende ventilatie in de woning is.

Soorten condensatie

Koudebrug condensatie treedt op wanneer warme vochtige lucht in aanraking komt met oppervlakken op of onder het dauwpunt. Dit gebeurt aan de onderzijde van buitenmuren (waarbij het nog wel eens verward wordt met optrekkend vocht), op ramen, waar het schimmel en rot kan veroorzaken en aan de onderzijde van het dak.

Warmtefront condensatie treedt op wanneer warme, vochtige lucht in een koud huis aanwezig is.

Inwendige condensatie gebeurt wanneer er warme, vochtige lucht diffundeert in een dampdoorlatend materiaal, zoals isolatie. Indien dit materiaal aan de ene zijde warm is en aan de andere zijde koud, dan zal het vocht in vloeibare vorm in het materiaal gaan zitten. Dit is vooral een probleem in zwaar geïsoleerde woningen of woningen met constante airconditioning.

Hoe condensatie behandelen

Er zijn drie manieren om een condensatieprobleem te behandelen; beoordelen van de relatieve vochtigheid, ventilatie en isolatie.

Beoordeel  de relatieve vochtigheid in uw huis door het gebruik van afzuigventilatoren in keukens en badkamers controleren. Het sluiten van de deuren van deze ruimtes waar dergelijke ventilatoren aan staan helpt ook.

Zorg voor voldoende ventilatie. Ventilatieopeningen in ramen en deuren werken goed, maar een meer verfijnde optie is een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Deze vervangt de lucht in uw huis door de muffe, vochtige lucht naar buiten te blazen en frisse lucht via een apart kaneel terug te sturen (waar het door een verwarmingssyteem wordt opgewarmd). Het is ook mogelijk om een centraal ventilatiesystemen te installeren. Deze wordt aangesloten op alle vochtige ruimtes in huis en zal de vochtige lucht naar buiten afvoeren.

Isolatie en impregneren
Breng isolatie aan in muren zodat de binnenwanden een hoge temperatuur behouden dan het dauwpunt van de lucht.

Zorg ervoor dat de buitenmuren beschermd (geïmpregneerd) zijn tegen doorslag regen en andere vochtproblemen. Hydrastop Pro is een impregneermiddel voor steen en gevels. Perfecte werking en milieuvriendelijk (online te verkrijgen bij www.vochtbestrijdingsmiddelen.nl).

Lees meer over het impregneren van een gevel →