zelf dakpannen reinigen

Zelf dakpannen reinigen – professioneel schoonmaken

Dakpannen reinigen lijkt een moeilijke klus, maar met de juiste voorbereiding en gereedschap is het makkelijk zelf te doen.

Dakpannen reinigen, waarom?

De groei van mos en algen op je dakpannen tasten na niet alleen de dakpannen aan, maar het ziet er ook niet mooi uit. Wanneer dakpannen niet schoongemaakt worden groeien de wortels van mos en algen in de poriën van de dakpannen.

Dakpannen worden vies, zullen beschadigd raken en uiteindelijk kunnen ze lekkages veroorzaken. Terwijl dit niet nodig is als de dakpannen geïmpregneerd worden na het reinigen.

Stappenplan om zelf dakpannen te reinigen:

dakpannen reinigen, dakpannen mosgroei verwijderenWanneer het dak zwaar vervuild is. Of en aangetast door de ophoping van mos, is het zaak dit te verwijderen. Dit kan makkelijk met een, hogedrukspuit, bezem of borstel en een goed schoonmaakmiddel.

dakpannen reinigen, dakpannen reinigen met hoge drukspuitMet een hogedrukspuit kun je de dakpannen reinigen en schoon krijgen. Doe dit met heet water.
Dakpannen die kwetsbaar zijn (zoals leien pannen of shingles) kunnen schoongemaakt worden met een lage drukspuit.

Stappenplan dakpannen schoonmaken

  1. Met een hogedrukreiniger kun je de dakpannen vrijmaken van vuil ophoping zoals mos en bladeren. Het vuil wat zich op het dak bevindt (zoals algen, mosgroen en zwarte aanslag) zal losweken door het water. Dit vuil zal van het dak af spoelen. De dakgoot en regenpijp kan hiervan verstoppen. Hou deze goed in de gaten en maak dit ook gelijk schoon.
  2. Daarna bijvoorbeeld Tergeo Power Cleaner ruim aanbrengen met een schrobber of lage drukspuit.
  3. Schoonmaakmiddel goed laten inwerken zonder op te laten drogen. Het schoonmaakmiddel doet nu het werk voor je
  4. Afspuiten met hogedrukspuit om vervuiling en reinigingsmiddel af te spoelen.

Dakpannen die kwetsbaar zijn (zoals leien pannen of shingles) kunnen schoongemaakt worden met een lage drukspuit.

Hoe dakpannen reinigen en waarmee?

Het schoonmaken van dakpannen met een sterk alkalische reinigingsmiddel
Dakpannen reinigen, dakpannen schoonmaken, beton reinigen, gevel schoonmaken, terras reinigen, terras schoonmakenDeze soorten reinigers zijn geschikt en effectief bij gebruik in hoge- en lage drukapparatuur, schrobmachines en schrobautomaten.

Dit reinigingsmiddel is over het algemeen voldoende om de dakpannen grondig schoon te maken. Het schoonmaakmiddel doet eigenlijk het werk voor je.

Hiervoor raad ik de Power Cleaner van Tergeo aan. Dit is een professioneel reinigingsmiddel die de dakpannen ook nog eens klaar maakt voor het impregneren.

Tergeo cementsluier verwijderaarMocht je last hebben van kalkuitbloei of zoutuitbloei kan je dit verwijderen met Tergeo Cementsluierverwijderaar. Lees hier meer over kalkuitbloei verwijderen en zoutuitbloei verwijderen

Soorten dakpannen

Er zijn verschillende soorten dakbedekking; dakpannen, betonpannen,Verschillende soorten dakpannen, dakpan soorten, soorten dakpannen, dakpannen reinigen, dakpannen schoonmaken leipannen, shingles, golfplaten, riet. Als we over ‘dakpannen’ spreken zijn er feitelijk twee soorten; keramische dakpannen en betonnen dakpannen (betonpannen).

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden al eeuwenlang gebruikt. Ze bestaan uit klei welke vervolgens gebakken wordt. Het is een eeuwenoude techniek welke teruggaat tot de Grieken en Romeinen.

Het klei waar de dakpannen van gemaakt worden komt uit onze rivieren. Dit is onuitputtelijk aangezien rivieren altijd klei aanmaken.

Door een geschikt impregneermiddel te gebruiken zijn keramische tegels veel beter bestand tegen de vervuiling en vorstschade.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen bestaan minder lang. Ze zijn relatief goedkoper en groter dan keramische dakpannen. Ze worden ook wel snel dakpannen genoemd, gezien de grotere afmeting kunnen ze sneller gelegd worden.

Ook betonnen dakpannen moeten gereinigd, en als het even kan zo snel mogelijk geïmpregneerd worden. Na het reinigen zijn ze direct klaar voor het impregneren. Wel de dakpannen eerst goed laten drogen!

Dakpannen beschermen

Om de dakpannen te beschermen is het zaak deze te behandelen metdakpannen reinigen, vieze dakpannen, dakpannen mos, mos verijderen van dak, Tergeo power, dakpannen schoonmaken een impregneermiddel. Hierdoor worden de dakpannen waterdicht en waterafstotend. Dit biedt niet alleen bescherming tegen water maar ook tegen aangroei van micro-organismen (algen en mos).

Dakpannen impregneren

Terraseal Pro, een keramiek, beton en steen impregneermiddel. Dit maakt mineralen oppervlakken sterk waterafstotend en waterdicht. Hierdoor wordt de levensduur van de dakpannen aanzienlijk verlengd.

Geïmpregneerde dakpannen blijven tevens veel langer schoon en hebben beduidend minder onderhoud nodig.
Lees hier meer over dakpannen impregneren >

Dakpannen, levensduur en impregneren

De levensduur van een dakpan is, zonder de dakpannen te impregneren ongeveer 30 jaar. Hierna moeten ze worden vervangen. Dit is een kostbare aangelegenheid.

Wanneer dakpannen schoongemaakt zijn kunnen ze direct behandeld worden met een waterafstotend impregneermiddel zoals Terraseal Pro. Hierdoor wordt het onderhoudt aanzienlijk verminderd en de levensduur verlengd.

Conclusie

Bescherm dakpannen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Dit doe je door ze waterdicht te maken. Het is daarom verstandig dakpannen zo snel mogelijk te impregneren.

Moeten de dakpannen toch gereinigd worden? dan is het verstandig om meteen na het reinigen de dakpannen te impregneren. Zo voorkom je veel onderhoud en kosten, en blijft je dak er lang mooi uitzien.

terras impregneren, terras waterdicht maken, dakpannen impregneren, dakpannen behandelen, bestrating impregneren, bestrating, muren impregneren, voegen waterdicht makenOns favoriete impregneer is “Terraseal Pro” en ons favoriete schoonmaakmiddel is Tergeo Power Cleaner. 
Deze producten worden op meerdere websites aangeboden, onder andere verkrijgbaar bij de impregneermiddelen specialist 123 vochtbestrijding.nl.

Terraseal Pro is milieuvriendelijk, eenvoudig aan te brengen. Het heeft ons al vele malen bewezen dat het jaren mee gaat.

“Dakpannen impregneren!
als je het niet meteen doet, doe je het altijd te laat”