schimmel in huis

Schimmel in huis

Schimmel in huis of buiten, er is altijd wel schimmel ergens te bekennen, zij het in de vochtige lucht of op objecten. Schimmelszijn natuurlijke vezels en komen al miljoenen jaren overal op aarde voor. Een schimmel groeit namelijk op plekken waar vocht is en vocht is overal.

Welke schimmels komen voor in huis, wat zijn de gezondheidsrisico’s, hoe kun je ze verwijderen en hoe kun je schimmels voorkomen.

Schimmel en huis

Schimmel kan zowel binnen als buiten voorkomen.  Dit micro organisme gedijt het beste op plaatsen met veel vocht, zoals onder daken, langs ramen of buizen of op plekken waar waterschade is geweest. Schimmel groeit in het algemeen goed op producten van papier, karton, plafondtegels en houtproducten. Maar zwarte schimmel kan ook groeien in stof, verf, behang, isolatiemateriaal, gipsplaten, tapijt, etc.

Belangrijk dus om de vorming van schimmel zoveel mogelijk te minimaliseren en te voorkomen.

Schimmel en gezondheid

Blootstelling aan een omgeving met vocht en schimmels kunnen verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken. Gelukkig is niet iedereen gevoelig voor schimmels. Mensen die wel een allergische reactie krijgen van schimmels kunnen de volgende klachten krijgen; verstopte neus, irritatie aan de keel, hoesten of een piepende ademhaling, irritatie aan de ogen en huidirritatie.

schimmel in huis - gezondheidsrisico
Zwarte schimmel schadelijk voor de gezondheid

Mensen met een schimmelallergie kunnen zelfs nog heftigere reacties hebben. Mensen met een verzwakte ademhaling kunnen bovendien ernstige infecties in de longen krijgen. Dit gebeurd zodra ze worden blootgesteld aan schimmels.

Schimmel behandelen

Schimmelgroei, wat vaak lijkt op stipjes, kunnen verschillende kleuren hebben en muf lucht afgeven. Als je de schimmel kunt zien of ruiken kan er al een gevaar voor de gezondheid aanwezig zijn. Het maakt niet uit wat voor soort schimmel er aanwezig is (vaak is dit zwarte schimmel), schimmel in is ongezond en moet altijd verwijderd worden. Het beste is dan ook om de schimmel zo snel mogelijk te verwijderen en maatregelen te treffen om toekomstige schimmelgroei te voorkomen.

schimmel in huis - zwarte schimmel
Schimmel in huis – zwarte schimmel

Als er schimmel in huis groeit is het belangrijk de oorzaak van de schimmels en dus het vochtprobleem te achterhalen en de schimmel te verwijderen.

Schimmel in huis verwijderen

Schimmelgroei op harde oppervlakken kan met  een Tergeo Cementsluierverwijderaar en water oplossing worden verwijderd.  Voor beginnende schimmel vorming raden wij aan Tergeo Pro te gebruiken. Deze producten zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Als je er toch voor kiest om bleekmiddel te gebruiken om schoon te maken, neem dat de volgende voorzorgsmaatregelen:
– Meng nooit bleekwater met ammoniak of andere schoonmaakmiddelen. Dit kan gevaarlijke, giftige dampen produceren.
– Zorg voor frisse lucht (deur en raam open).
– Draag (niet-poreuze) handschoenen en oogbescherming. om brandwonden te voorkomen
– Als het beschimmelde gebied groter is dan 3,5m2, raadpleeg een specialist.
– Volg altijd de instructies van de fabrikant van het bleekmiddel op.

Met bleekmiddel werken kan gevaarlijk zijn en word niet geadviseerd!

zwarte schimmel in huis voorkomen

schimmel voorkomen slechte isolatieSchimmelgroei in huis kunt u voorkomen door:
– de luchtvochtigheid onder controle houden (50%-70%);
– lekkages snel te repareren;
– vochtplekken goed te drogen na de overstroming / waterschade;
– voldoende ventileren van douche, wasruimte en keuken (kookgebied);
– zorgen voor een goede isolatie van de woning.

De groei van schimmels wordt ook nog wel eens veroorzaakt door een slechte of gebrekkige isolatie. Zorg er daarom voor dat uw huis goed geïsoleerd is en de kelder, gevel en buitenmuren geïmpregneerd zijn.

Lees hier meer over het impregneren van een gevel →

Lees hier meer over kalkuitbloei verwijderen en zoutuitbloei verwijderen